четвртак, 23. јул 2015.

Origami: Ždral



Poklonite ždrala ljudima koje volite, napravite 1000 ždralova i ispuniće vam se jedna želja...

Ptica poznata po lepoti i gracioznosti, u japanskoj kulturi je sveta životinja za koju se veruje da živi hiljadu godina. Svaka figura u obliku ždrala ima značenje dobre sreće. Jedan ždral je dovoljan da se pokaže plemenitost duha, hiljadu je potrebno da se ostvari sreća. Značenja koja se vezuju za ždrala su dugovečnost, besmrtnost, večna mladost i berićetan život, povezuje se sa uspehom i napretkom. Može im se pripisati i pravednost, smirenost, marljivost, mudrost, vernost, duboka zahvalnost, lepota ali i ljubav. Putnici koriste simbol ždrala kao zaštitu od prevelikog zamora. 
U feng šuiu, ždral je simbol dugovečnosti, mira i sreće. 
Ždralovi su poznati po svojoj lepoti i spektakularnom svadbenom plesu. U Švedskoj, ždral je poznat kao “ptica sreće” zbog dolaska ždralova kao glasnika proleća, topline, svetla i obilja hrane. U Kini, ždral je simbol života i mudrosti i, po njima, postoje četiri ždrala: crnog, belog, žutog i plavog. Crni ždral se smatra najdugovečnijim, i za njega se vezuje snaga i izdržljivost. U belom ždralu dobijamo sliku novog početka, nevinosti i čistote. Žuti ždralovi su simboli veselja i slobode, dok plavi reprezentuju čast i dostojanstvo. U Japanu, ždral je simbol sreće i dugog života. Prema legendi, onom ko složi 1000 origami ždralova, Bogovi ispunjavaju jednu želju. I danas se u posebnim prilikama, kao što su venčanja (1000 povezanih ždralova simbolizuje hiljadu godina sreće u braku) ili rođendani, poklanjaju od papira složeni (origami) ždralovi. 
U umetnosti slika ždrala: 
  • među oblacima – znači uspon u društvu, 
  • među borovima – prilagodljivost i sticanje ugleda tj. moći. (ako se granama bora doda par belih ždralova sa crvenom krestom na glavi - simbol koji štiti porodicu, to jest odžava porodične odnose nenarušenim) 


Ždral je povezan sa tri elementa: vazduhom, zemljom i vodom pa simboliše prilagodljivost, a kako balansira između samoće i života u grupi podstiče da poštujemo svoju privatnost, ali i da u periodu svojevoljne izolacije promislimo o svim onim ljudima do kojih nam je istinski stalo.

Нема коментара:

Постави коментар