уторак, 7. јул 2015.

Lubenica - sočno zadovoljstvo

Lubenica je sezonsko povrće (poput tikve, bundeve...) i najbolje je jesti je u sezoni jer tada ima najviše hranljivih materija. Ima mali broj kalorija a zbog visokog sadržaja vode povećava osećaj sitosti i deluje osvežavajuće. Svaki sočni zalogaj je bogat vitaminima A, B i C, ima magnezijuma, mnogo likopena, antioksidansa, aminokiselina i skromno kalijuma, a jestiv je ceo plod uključujući semenke i koru.



Pozitivan uticaj na organizam


  • kosa i koža - zbog vitamina A, zaštita kože od UV zračenja zahvaljujući likopenu
  • Hidratacija - sadrži 92 % vode i idealno je osveženje u vrelim letnjim danima. Sprečava toplotni udar i sadrži elektrolite koji sprečavaju dehidrataciju.
  • Protiv raka - antioksidansi koji se u njoj nalaze smanjuju mogućnost oboljevanja od kancera
  • Srce - likopen štiti krvne sudove, citrulin i arginin pomažu u smanjenju masti i snižavanju krvnog pritiska (takođe, kalijum i magnezijum smanjuju krvni pritisak), na zdravlje srca takođe utiču i vitamini A, C i B6
  • Protivupalna dejstva - uz pomoć likopena, smanjuje upale, neutrališe slobodne radikale, održava ćelijsku strukturu i apsorbuje masti
  • Mišići - sok od lubenice pre treninga smanjuje upalu mišića dan kasnije
  • Varenje - vlakna koja sadrži pomažu u održavanju zdravog digestivnog trakta
  • Disajni putevi - antioksidansi sprečavaju astmu i začepljenje disajnih puteva
  • Bubrezi - stimuliše rad bubrega i izbacuje toksine iz organizma
  • Libido - fitokemikalija citrulin podstiče opuštanje krvnih žila čime utiče na libido
  • Energija - zbog vitamina B1

Loše strane

(ne postoje ako se unosi u razumnim količinama)

  • zbog većeg sadržaja šećera, oboleli od šećerne bolesti mogu je unositi u manjim količinama
  • prevelika količina može dovesti do povećanja likopena i kalijuma što dovodi do dijareje
  • nepravilan rad srca i kardiovaskularni problemi zbog veće količine kalijuma usled konzumiranja veće količine ovog povrća

Semenke lubenice


Koštice lubenice nisu štetne već bogat izvor minerala (kalijum, magnezijum, fosfor...). Najčešće se koriste kod čišćenja bubrega. Za kamen u bubregu preporučuje se čaj od semenki 3 puta na dan, a može i više (ovaj čaj takođe stimuliše rad bubrega).
Priprema čaja:
- 1 kašičicu samlevenih semenki preliti sa 5dl ključale vode

Kako izabrati ukusnu i slasnu Lubenicu???

  1. tup zvuk kad kucnete znači da je zrela (pljesnite otvorenim dlanom),
  2. na peteljci postoje listići koji kada se uvijaju znači da je zrela,
  3. suva je ako je lagana a sočna ako je teška tj. težina odgovara veličini,
  4. ženska je slađa i ima veći cvet (to je kružić na vrhu),
  5. sveža je ako na vrhu peteljke postoji kap tečnosti poput meda (a jako suva peteljka znači da je lubenica odavno ubrana),
  6. mesto na kojem je lubenica ležala na zemlji - žuta i oker boje lubenica je zrela, dok zelena ili bela mrlja označavaju nezrelu lubenicu,
  7. kora glatka ali ne previše sjajna, čvrsta i bez oštećenja je odraz sveže lubenice, a meka kora znači da je počelo truljenje ploda,
  8. ovalan i simetričan je odlika zdravog ploda,
  9. svetlije šare govore da je zrela a slatka je ako ima više sunčanih dana, 

Lubenica ili Bostan?


Lubenica je naziv za ovo povrće, a Bostan je zajednički naziv za Lubenicu i Dinju...

Нема коментара:

Постави коментар