петак, 16. октобар 2015.

Orah - Jupiterov plod

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje.

15 godina je potrebno da bi drvo poraslo i počelo da daje plodove, a prosečno drvo oraha daje plod 45 godina.
Orah je prozvan "Jupiterovim plodom" od strane Grka koji su smatrali orahe pogodnim i za Bogove, a zbog svog oblika (poput ljudskog mozga) odavno se povezuje i sa intelektom. Kao i svi orašasti plodovi i orasi su odlični za zdravlje a sadrže dvostruko više antioksidanata. Bogat je vitaminima i mineralima i povremeno konzumiranje bi moglo sačuvati organizam od raznih bolesti. U narodu je poznat kao čistač krvi, za lečenje plućnih bolesti, katara creva, jačanje mišića i vida. Kao kupka i oblog koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, raznih kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje odličan je za kosu, ali i kao zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem. Čaj od mladog lišća uz dodatak meda savršen za čišćenje organizma. Koristan je i za varenje, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, protiv gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja. Osim 65% ulja, jezgro oraha sadrži i 15% vrednih belančevina, ugljenih hidrata, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe. Kao izvor vitamina, orah uz soju najbolje može da zameni meso (100 grama oraha može da zameni 115 grama mesa ili tri do četiri jajeta).


Uticaj na zdravlje


  • Zdravlje srca - Najpozitivniji učinak orasi imaju na holesterol. Orasi snižavaju LDL holesterol i čuvaju vaše srce. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline, vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.
  • Mentalne sposobnosti - bolje sposobnosti verbalnog zaključivanja. Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak.
  • Štiti od dijabetesa - Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalnog nivoa insulina u krvi.
  • Sprečava rak dojke i prostate - Studije su pokazale da orah, kako sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih materija, ima značajan učinak u sprečavanju raka.
  • Otklanja stres - Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti. Orah i njegovo ulje doprinose smanjenju nivo stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom.
  • Smanjuje upale - Omega-3 masne kiseline u orahu deluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih sudova, srčanog i moždanog udara, hipertenzije, raka creva, prostate i dojki. 25 grama ovog voća podmiruje 90% dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina.
  • Neguje kožu - Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za negu lica i kao ulje za masažu. Vitamin E pronađen u orasima takođe je veoma dobar za kožu.
  • Pomaže kod nesanice - Uzimanje oraha posle večere omogućava miran san.
  • Bogat izvor antioksidanata - U orasima nalazi se veliki broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi - sve ove materije služe kao antioksidansi. Ovi spojevi mogu pomoći vašem telu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala.

Нема коментара:

Постави коментар